Ακίνητα: Αυξημένη η κίνηση στα συμβολαιογραφεία για μεταβιβάσεις

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on vk
Share on tumblr
Share on digg
Share on mix
Share on whatsapp
Share on email
Ακίνητα: Αυξημένη η κίνηση στα συμβολαιογραφεία για μεταβιβάσεις

Έντονο είναι το ενδιαφέρον για μεταβιβάσεις ακινήτων μετά τις ανακοινώσεις του μέτρου για τις γονικές παροχές, για τις οποίες θα ισχύει το νέο αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ από 1η Οκτωβρίου.

Το συγκεκριμένο μέτρο σε συνδυασμό και με τις επικείμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες από 1η Ιανουαρίου 2022 έχει δημιουργήσει μεγάλη κινητικότητα στα συμβολαιογραφεία.

Ιδιοκτήτες σπεύδουν καθημερινά προκειμένου να λύσουν απορίες ενόψει της εφαρμογής του μέτρου για τις γονικές παροχές και άλλοι έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες μεταβίβασης ειδικά σε περιοχές, όπου αναμένεται αύξηση των αντικειμενικών.

Ήδη παρατηρείται μια αύξηση στην κινητικότητα της τάξεως του 25% στα γραφεία των συμβολαιογράφων, ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω και των νέων δεδομένων που δημιουργούνται από τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν τον Οκτώβριο στις γονικές παροχές και δωρεές.

Μέτρο που ευνοεί τις οικογένειες και τα νοικοκυριά, καθώς εξοικονομούνται σημαντικά ποσά. Έτσι μετά την 1η Οκτωβρίου εκτιμάται ότι οι πράξεις για μεταβιβάσεις ακινήτων θα πάρουν… φωτιά, όπως λένε χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς.

Και αυτό καθότι όσοι θέλουν να προβούν σε γονικές παροχές μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν φόρο. Για παράδειγμα, γονική παροχή ακινήτου, από γονέα σε τέκνο, 300.000 ευρώ επιβαρυνόταν με φόρο 1.500 ευρώ. Στο εξής, δεν θα πληρώνει ο πολίτης ούτε ένα ευρώ φόρο.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, οι γονικές παροχές ήταν αφορολόγητες μόνο μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ. Στην κλίμακα των 150.000 έως 300.000 ευρώ προβλεπόταν φόρος 1%, ενώ στο επόμενο «σκαλί», δηλαδή τα 300.000 έως 600.000 ευρώ, ο φόρος σκαρφάλωνε στο 5% και στο 10% για ποσά άνω των 600.000 ευρώ.

 

Πηγή: enikonomia.gr