Εμβολιασμένοι, ανεμβολίαστοι, διχασμός, μέτρα – Άποψη

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on vk
Share on tumblr
Share on digg
Share on mix
Share on whatsapp
Share on email
Εμβολιασμένοι, ανεμβολίαστοι, διχασμός, μέτρα – Άποψη

«Σε καμία πανδημία τα τιμωρητικά μέτρα δεν αποδίδουν, μάλλον κάνουν κακό». Αυτή η φράση της κυρίας Αθηνάς Λινού, καθηγήτριας επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, πρέπει να μπει βαθιά στο μυαλό όλων και με αυτή επιλέγω να ξεκινήσω το εν λόγω άρθρο.

 

Θα αποδώσουν τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο 6/11;

Η απάντηση – κατά την άποψη του υπογράφοντος πάντα – είναι καταφανέστατα όχι. Και εξηγούμεθα. Εξηγούμεθα με μια συνέντευξη του καθηγητή Νίκου Τζανάκη εχθές σε τηλεοπτική εκπομπή. Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης είπε επί λέξη:

«Πρέπει να δούμε τα κρούσματα ως εξής: Το 35-40% των κρουσμάτων αφορά παιδιά και ανεμβολίαστους ενήλικες έως 35 ετών οι οποίοι δε δίνουν καθόλου νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε ένα 25% που είναι πλήρως εμβολιασμένοι οι οποίοι δίνουν επίσης μηδενικές νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Το υπόλοιπο 35-40% είναι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών που εδώ εντοπίζεται το πρόβλημα που αυτοί δίνουν νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Πάνω από 80% νοσηλείες, ενώ πάνω από 90% θανάτους».

Προφανώς ο καθηγητής δε λέει να μην εμβολιαστούν οι πιο νέοι, κάθε άλλο. Διότι δυστυχώς έχουμε και εξαιρέσεις στον «κανόνα» με νέους συμπολίτες μας και να διασωληνώνονται αλλά και να καταλήγουν από την covid-19. Αλλά κατά βάση πρέπει … εχθές (!) κιόλας να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας άνω των 50 ετών.

Και ρωτά ο υπογράφων: Με τα εν λόγω τιμωρητικά μέτρα, πώς ακριβώς θα πιεστούν οι άνθρωποι αυτοί να πάνε να κάνουν εμβόλιο; Ειδικά οι άνω των 67 ετών (ή και πιο νέοι ανάλογα με το ηλικιακό όριο) που δεν εργάζονται κιόλας, δεν τους αφορούν καθόλου τα εν λόγω μέτρα …

Η εικόνα της αγοράς τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των μέτρων είναι αποκαρδιωτική. Οι πολίτες αντιδρούν με τον τρόπο τους στον ακραίο κοινωνικό διαχωρισμό που φέρνουν τα εν λόγω μέτρα.

Την ίδια ώρα εκεί που υπάρχει πρόβλημα, πχ στα ΜΜΜ, η πολιτεία αδυνατεί να πάρει μέτρα. Η κυρία Λινού προέβη σε μια συγκλονιστική εκτίμηση. Ότι θα είχαμε 3.000 θανάτους λιγότερους από την covid-19, αν παίρναμε μέτρα στα ΜΜΜ. Κάνουμε αυστηρότατους ελέγχους στον πολίτη που πάει μόνος του στο εμπορικό κατάστημα, αλλά δεν κάνουμε τίποτα – ούτε παίρνουμε μέτρα – στον ίδιο πολίτη που παίρνει το λεωφορείο και στοιβάζεται σαν σαρδέλα το πρωί για να πάει στη δουλειά του.

 

Διχόνοια, το σαράκι που τρώει τη σάρκα του Έλληνα …

Ειλικρινά, δε με θλίβουν όλα αυτά, όσο με θλίβει η εικόνα φαγωμάρας που αντικρίζει κανείς αν ακούσει συζητήσεις ή αν μπει στα social media. Τι να πω, δε ξέρω, μάλλον πρέπει να αποδεκτώ ότι είναι στο dna μας η διχόνοια, δεν εξηγείται αλλιώς. Και εμφύλιο κάναμε εν μέσω επανάστασης και τον Κολοκοτρώνη φυλακίσαμε και τον Καποδίστρια δολοφονήσαμε και εμφύλιο κάναμε μόλις απελευθερωθήκαμε μετά το Β΄Παγκόσμιο πόλεμο …

Δυστυχώς ξεχάσαμε πολύ γρήγορα τι κάναμε ως εθελοντές στις πυρκαγιές που δοκίμασαν τη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι, τι κάναμε ως εθελοντές στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης αλλά και τι κάνουμε ως εθελοντές πάντα, σε κάθε φυσική καταστροφή γιατί το φιλότιμο του Έλληνα στις δύσκολες στιγμές φαίνεται και θα φαίνεται.

Δεν είναι υπερβολή η άποψη ότι αν δεν είχαμε τη διχόνοια διαχρονικά και ιστορικά, θα είχαμε μεγαλουργήσει σαν έθνος. Όμως …

Γιατί; Ειλικρινά γιατί; Σίγουρα σε όλες τις παρέες υπάρχουν άτομα και που έχουν κάνει εμβόλιο και που δεν έχουν κάνει. Δε νομίζω ότι υπάρχουν παρέες μόνο να έχουν κάνει ή να μην έχουν κάνει.

Και ερωτώ: Εσύ που διαβάζεις αυτό το κείμενο και έχεις κάνει εμβόλιο, τι έχεις να χωρίσεις με τον φίλο σου που δεν έχει κάνει; Γιατί φαγώνεσαι μαζί του; Δε μπορείς ήρεμα, πολιτισμένα να τον οδηγήσεις στη σωστή επιλογή;

Και αντιστρόφως, εσύ που διαβάζεις αυτό το κείμενο και δεν έχεις κάνει εμβόλιο, τι έχεις να χωρίσεις με τον φίλο σου που έχει κάνει; Δε μπορείς ήρεμα, πολιτισμένα να τον ακούσεις;

Σε παρακαλώ θερμά, εσένα που διαβάζεις αυτό το κείμενο να μπεις στη σελίδα μας στο Facebook κάτω από αυτό το άρθρο και να μας σχολιάσεις τι έχεις να χωρίσεις με τον φίλο σου …

Θέλω να πιστέψω, έχω ανάγκη να πιστέψω πως όλο αυτό θα σταματήσει …

 

Κλείνοντας …

Η λύση ποια είναι;

Η λύση είναι η πολιτεία – επιτέλους – να πάρει τα σωστά μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, μέτρα στα ΜΜΜ, μέτρα για τη μείωση της διασποράς του ιού, με εκτεταμένο testing σε όλους τους πολίτες, αφού αποδεδειγμένα όλοι νοσούν και μεταδίδουν – έστω δωρεάν αλλά υποχρεωτικό σε όσους έχουν κάνει το χρέος τους – και να σταματήσει να παίρνει μέτρα που οδηγούν σε διχασμό τους πολίτες, σε αντίδραση και σε αντίθετα αποτελέσματα.

Το δεύτερο μέρος της λύσης είναι εκ μέρους των πολιτών. Να κλείσουν το ραντεβού τους στο emvolio.gov.gr! Όχι γιατί η πολιτεία επιβάλλει τιμωρητικά μέτρα – όπως είπε η κυρία Λινού – , αλλά για την προστασία τη δική τους.

 

Γεώργιος Ματσούκας.