Επανέρχονται οι προαιρετικές μειώσεις ενοικίων – Τι εξετάζεται και για ποιους

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on vk
Share on tumblr
Share on digg
Share on mix
Share on whatsapp
Share on email
Θ' αποφύγουμε το τρίτο γενικό lockdown; - Άποψη

Το μέτρο των προαιρετικών μειώσεων ενοικίων εξετάζει να επαναφέρει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο για συγκεκριμένους κλάδους το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, στις επαφές που έχουν ξεκινήσει μεταξύ των φορέων και των ιδιοκτητών συζητείται το μέτρο να τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Το μέτρο αν και είχε τεθεί σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο δεν λειτούργησε τελικά καθώς η επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει στο κούρεμα των ενοικίων κατά 40% και σε μηδενικά ενοίκια για τις κλειστές επιχειρήσεις. Η επιστροφή στην κανονικότητα αλλάζει τα δεδομένα και πλέον οι προαιρετικές μειώσεις έρχονται στο προσκήνιο.
Ο προηγούμενος νόμος όριζε τη μείωση τουλάχιστον κατά 30% σε 83 κλάδους της ελληνικής οικονομίας εφόσον βέβαια και οι δύο πλευρές (ιδιοκτήτης και ενοικιαστής) συμφωνούσαν. Το κράτος αποζημίωνε τους ιδιοκτήτες ακινήτων με έκπτωση φόρου 12% επί του αρχικού μισθώματος (μέσω φορολογικών συμψηφισμών).
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία του μέτρου είναι να καταβάλλεται το υπόλοιπο μίσθωμα στον εκμισθωτή υποχρεωτικά εντός της συμφωνημένης προθεσμίας και το πολύ εντός του μηνός το οποίο αφορά. Αυτό σημαίνει ότι για ενοίκιο π.χ 1.000 ευρώ και με μείωση 300 ευρώ η κάλυψη από το κράτος ανέρχεται σε 120 ευρώ ή διαφορετικά το ποσοστό κάλυψης φθάνει στο 40% των απωλειών. Όσο αυξάνεται το ποσοστό μείωσης του ενοικίου τόσο περιορίζεται το όφελος. Για παράδειγμα για ενοίκιο 1.000 ευρώ και μείωση 50%( δηλαδή απώλειες 500 ευρώ) η κάλυψη από το κράτος παραμένει στα 120 ευρώ που αντιστοιχεί στο 24% των απωλειών. Εφόσον οι δύο πλευρές (μισθωτές και ιδιοκτήτες ) συμφωνήσουν θα πρέπει να υποβληθεί η συμφωνία στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τη δήλωση των στοιχείων μισθώσεων ακινήτων και να καταβληθεί το υπόλοιπο μίσθωμα στον εκμισθωτή υποχρεωτικά εντός της συμφωνημένης προθεσμίας καταβολής του και το πολύ εντός του μηνός τον οποίο αφορά.

 

Πηγή: enikonomia.gr