Γερμανία: “Να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου”

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on vk
Share on tumblr
Share on digg
Share on mix
Share on whatsapp
Share on email
Γερμανία: "Να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου"

Να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ζητεί από την Τουρκία ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ.

Ο Ροτ τονίζει επιπλέον ότι «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της, όταν η Τουρκία απειλεί την ακεραιότητά της και της Κύπρου».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit», ο κ. Ροτ επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης της διαδικασίας διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας και, αναφερόμενος στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Αγκυρας, δηλώνει ότι «αν κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, προκαλούνται και απειλούνται σχετικά με την ασφάλειά τους, τότε απαιτείται σε αυτό σαφής απάντηση».

«Μόνο ευχάριστα λόγια» από την Τουρκία
Εν όψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Ροτ, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί «νέου κεφαλαίου» στις σχέσεις με την ΕΕ, κάνει λόγο για «μόνο ευχάριστα λόγια. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι αντίστοιχες πράξεις. Η Τουρκία πρέπει να δείξει έργο», συνέχισε.

Ο Ροτ παρέθεσε, μεταξύ άλλων, στις αναγκαίες πράξεις από πλευράς Τουρκίας, την «εμβάθυνση της Τελωνειακής Ένωσης ή τις διευκολύνσεις των θεωρήσεων που επιθυμεί η τουρκική κυβέρνηση, που όμως δεν αποτελούν δώρα μεγαλοψυχίας. Πρέπει γι’ αυτά να πληρούνται συγκεκριμένοι όροι».

Στα χέρια Ερντογάν το θέμα της προσέγγισης με την Ευρώπη
«Το θέμα της προσέγγισης είναι στα χέρια του ίδιου του προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησής του», τονίζει ο Γερμανός υφυπουργός, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων, δηλώνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί σε αποφασιστικό βαθμό από το αν τη «ρητορική άνοιξη», όπως λέει χαρακτηριστικά, την ακολουθήσει και κάτι συγκεκριμένο από την πλευρά της Άγκυρας.

«Η διαδικασία του διαλόγου με την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου» επισημαίνει συγκεκριμένα για τις προκλήσεις από πλευράς Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαφορετικές προσεγγίσεις που διαπιστώνονται στην ΕΕ για την πολιτική έναντι της Τουρκίας, ο Μίχαελ Ροτ εξηγεί ότι δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί η εντύπωση στην Άγκυρα ότι η ΕΕ μπορεί να διασπαστεί. «Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της, όταν η Τουρκία αμφισβητεί εν μέρει την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου», συνεχίζει.

 

 

 

ΠΗΓΗ