Ισπανία: Πληθωρισμός – σοκ σχεδόν 10% τον Μάρτιο

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on vk
Share on tumblr
Share on digg
Share on mix
Share on whatsapp
Share on email
Κοροναϊός - Ισπανία: 70% υψηλότερος από τον επίσημο ο αριθμός των νεκρών από Μάρτιο έως Μάϊο

Ο πληθωρισμός έφθασε το 9,8% τον Μάρτιο στην Ισπανία, ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει φθάσει τα τελευταία 37 χρόνια, εξαιτίας της ανόδου των τιμών της ενέργειας που έχει προκληθεί και από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια πρώτη επίσημη εκτίμηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο αριθμός αυτός είναι «υψηλότερος κατά πάνω από δύο μονάδες» σε σχέση με το Φεβρουάριο, όταν ο πληθωρισμός έτρεχε ήδη με 7,6%, διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

Στο επίπεδο αυτό είχε να φθάσει «από το Μάιο του 1985», υπογράμμισε το INE.

Η κατάσταση αυτή «πλήττει την οικονομία μας, την κοινωνία μας και ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες ομάδες», παραδέχθηκε σήμερα ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή.

Σύμφωνα με το INE, η δυναμική αυτή εξηγείται κυρίως από τη μεγάλη άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, αλλά και από την άνοδο του κόστους προϊόντων διατροφής, η οποία επιδεινώνεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός -ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη ορισμένες τιμές, όπως αυτές της ενέργειας, και είναι διορθωμένος όσον αφορά τις εποχικές διακυμάνσεις- αυξήθηκε από την πλευρά του κατά 0,4 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Φεβρουάριο, για να φθάσει το 3,4% σε ετήσιο ρυθμό, διευκρίνισε ο δημόσιος οργανισμός.

 

Πηγή: newsit.gr