“Meta” η νέα ομπρέλα κάτω από την οποία θα είναι Facebook, Messenger, Instagram, Whatsapp

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on vk
Share on tumblr
Share on digg
Share on mix
Share on whatsapp
Share on email
"Meta" η νέα ομπρέλα κάτω από την οποία θα είναι Facebook, Messenger, Instagram, Whatsapp

Μια νέα εποχή ξημερώνει στον παγκόσμιο χάρτη των social media, καθώς ο CEO της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακοίνωσε το νέο, μεγαλεπήβολο πλάνο του που έρχεται να ταράξει τα νερά.

 

Το Facebook, λοιπόν, έχει έναν νέο «μπαμπά» με νέο όνομα: Meta.

Ο Μαρκ Ζούκερνμπεργκ ανακοίνωσε τις αλλαγές το βράδυ της Πέμπτης 28.10.2021 λέγοντας πως ήθελε ένα νέο brand με πιο καθαρή εταιρική δομή ώστε να μπορεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην επόμενη μέρα του ίντερνετ, δηλαδή στην μετά social media εποχή.

Η αλλαγή έρχεται βέβαια σε μια εποχή μεγάλης πίεσης για το Facebook, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μετά την διαρροή εγγράφων και τις καταγγελίες της μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και πρώην εργαζόμενης της εταιρείας, Φράνσις Χάουγκεν, ότι ο κολοσσός των social media βλάπτει τα παιδιά και προκαλεί διαιρέσεις.

Η αλλαγή δεν θα επηρεάσει το όνομα και το σήμα κατατεθέν της εταιρείας, δηλαδή η μπλε εφαρμογή θα… συνεχίσει να λέγεται «Facebook».

Ωστόσο θα σημαίνει ταυτόχρονα μια νέα ταυτότητα. Μια νέα «ομπρέλα» στην ουσία κάτω από την οποία θα βρίσκονται το Facebook, το Instagram, το WhatsApp και το Messenger.

Το «Meta» λοιπόν θα ελέγχει αυτές τις τέσσερις εφαρμογές, με το όνομά του να προκύπτει από την ιδέα της «metaverse», έναν όρο που μελλοντικά θα αναφέρεται στο ίντερνετ που δίνει έμφαση στην εικονική πραγματικότητα.

 

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ συστήνει το «metaverse» στον κόσμο

Αμέσως μετά την ζωντανή παρουσίαση, με ανάρτησή του, ο ιδρυτής του Facebook, εξηγεί τη νέα σελίδα στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας.

Δείτε όλη την ανάρτηση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ:

Είμαστε στην αρχή του επόμενου κεφαλαίου για το διαδίκτυο, και είναι το επόμενο κεφάλαιο και για την εταιρεία μας.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η τεχνολογία έχει δώσει στους ανθρώπους τη δύναμη να συνδεθούν και να εκφραστούν πιο φυσικά. Όταν ξεκίνησα το Facebook, πληκτρολογούσαμε κυρίως κείμενο σε ιστοσελίδες. Όταν πήραμε τηλέφωνα με κάμερες, το ίντερνετ έγινε πιο οπτικό και κινητό. Καθώς οι συνδέσεις γίνονταν πιο γρήγορες, το βίντεο έγινε ένας πλουσιότερος τρόπος να μοιραστείς εμπειρίες. Έχουμε περάσει από το desktop στο web στο κινητό, από το κείμενο στις φωτογραφίες στο βίντεο. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της γραμμής.
Η επόμενη πλατφόρμα θα είναι ακόμα πιο καθηλωτική — ένα ενσαρκωμένο διαδίκτυο όπου βρίσκεσαι στην εμπειρία, όχι μόνο να το κοιτάς. Αυτό το ονομάζουμε metaverse, και θα αγγίξει κάθε προϊόν που χτίζουμε.
Η καθοριστική ποιότητα του metaverse θα είναι ένα αίσθημα παρουσίας — σαν να βρίσκεσαι εκεί με κάποιο άλλο άτομο ή σε άλλο μέρος. Το να αισθάνεσαι πραγματικά παρών με έναν άλλο άνθρωπο είναι το απόλυτο όνειρο της κοινωνικής τεχνολογίας. Γι’ αυτό επικεντρωθήκαμε στην οικοδόμηση αυτού του είδους.
Στο metaverse, θα μπορείτε να κάνετε σχεδόν οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε — να βρεθείτε με φίλους και οικογένεια, να δουλέψετε, να μάθετε, να παίξετε, να ψωνίσετε, να δημιουργήσετε — καθώς και εντελώς νέες εμπειρίες που δεν ταιριάζουν πραγματικά στο πώς σκεφτόμαστε για υπολογιστές ή τηλέφωνα toda υ. Φτιάξαμε μια ταινία που εξερευνά πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το metaverse μια μέρα.
Σε αυτό το μέλλον, θα μπορείτε να τηλεμεταφέρεστε στιγμιαία ως ολόγραμμα για να είστε στο γραφείο χωρίς μετακίνηση, σε συναυλία με φίλους ή στο σαλόνι των γονιών σας για να προλάβετε. Αυτό θα σου δώσει περισσότερες ευκαιρίες ανεξάρτητα από το πού μένεις. Θα μπορείτε να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο σε αυτά που σας έχουν σημασία, να μειώσετε τον χρόνο στην κίνηση και να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα.
Σκεφτείτε πόσα φυσικά πράγματα έχετε σήμερα που θα μπορούσαν να είναι απλά ολογράμματα στο μέλλον. Η τηλεόρασή σας, η τέλεια δουλειά σας με πολλαπλές οθόνες, τα επιτραπέζια παιχνίδια σας και πολλά άλλα — αντί για φυσικά πράγματα συναρμολογημένα σε εργοστάσια, θα είναι ολογράμματα σχεδιασμένα από δημιουργούς σε όλο τον κόσμο.
Θα μετακινηθείτε σε αυτές τις εμπειρίες σε διαφορετικές συσκευές — γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας για να παραμείνετε παρόντες στον φυσικό κόσμο, εικονική πραγματικότητα για να βυθιστεί πλήρως, και τηλέφωνα και υπολογιστές για να πηδήξετε από τις υπάρχουσες πλατφόρμες. Αυτό δεν έχει να κάνει με το να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στις οθόνες, αλλά με το να κάνουμε τον χρόνο που ήδη ξοδεύουμε καλύτερο.
Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΜΑΣ
Το metaverse δεν θα δημιουργηθεί από μία εταιρεία. Θα χτιστεί από δημιουργούς και προγραμματιστές που φτιάχνουν νέες εμπειρίες και ψηφιακά αντικείμενα που είναι διαλειτουργικά και ξεκλειδώνουν μια μαζικά μεγαλύτερη δημιουργική οικονομία από εκείνη που περιορίζεται από τις σημερινές πλατφόρμες και τις πολιτικές τους.
Ο ρόλος μας σε αυτό το ταξίδι είναι να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των θεμελιωδών τεχνολογιών, κοινωνικών πλατφορμών και δημιουργικών εργαλείων για να ζωντανέψουμε το metaverse, και να υφαρπάξουμε αυτές τις τεχνολογίες μέσω των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης. Πιστεύουμε ότι το metaverse μπορεί να επιτρέψει καλύτερες κοινωνικές εμπειρίες από οτιδήποτε υπάρχει σήμερα, και θα αφιερώσουμε την ενέργειά μας στο να βοηθήσουμε να πετύχει το δυναμικό του.
Όπως έγραψα στην επιστολή του αρχικού ιδρυτή μας: “δεν χτίζουμε υπηρεσίες για να βγάλουμε χρήματα, βγάζουμε χρήματα για να χτίσουμε καλύτερες υπηρεσίες. “
Αυτή η προσέγγιση μας έχει εξυπηρετήσει καλά. Έχουμε χτίσει την επιχείρησή μας για να υποστηρίξουμε πολύ μεγάλες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις για να χτίσουμε καλύτερες υπηρεσίες, και αυτό σχεδιάζουμε να κάνουμε εδώ.
Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν ταπεινά για μένα και την παρέα μας από πολλές απόψεις. Ένα από τα βασικά μαθήματα που έμαθα είναι ότι τα προϊόντα κατασκευής που αγαπούν οι άνθρωποι δεν είναι αρκετά.
Έχω κερδίσει περισσότερη εκτίμηση ότι η ιστορία του διαδικτύου δεν είναι απλή. Κάθε κεφάλαιο φέρνει νέες φωνές και νέες ιδέες, αλλά και νέες προκλήσεις, κινδύνους και διαταραχή των καθιερωμένων συμφερόντων. Θα χρειαστεί να συνεργαστούμε, από την αρχή, για να ζωντανέψουμε την καλύτερη δυνατή εκδοχή αυτού του μέλλοντος.
Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια πρέπει να ενσωματωθούν στο metaverse από την πρώτη μέρα. Το ίδιο και τα ανοιχτά πρότυπα και η διαλειτουργικότητα. Αυτό θα απαιτήσει όχι μόνο καινοτόμες τεχνικές εργασίες — όπως η υποστήριξη κρυπτογραφικών και NFT έργων στην κοινότητα — αλλά και νέες μορφές διακυβέρνησης. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να βοηθήσουμε στην οικοσυστήματα ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έχουν ένα μερίδιο στο μέλλον και να μπορούν να ωφεληθούν όχι μόνο ως καταναλωτές αλλά ως δημιουργοί.
Αυτή η περίοδος ήταν επίσης ταπεινή γιατί όσο μεγάλη εταιρεία και αν είμαστε, μάθαμε επίσης πως είναι να χτίζεις σε άλλες πλατφόρμες. Το να ζω υπό τους κανόνες τους έχει διαμορφώσει βαθιά τις απόψεις μου για την τεχνολογική βιομηχανία. Έχω καταλήξει να πιστεύω ότι η έλλειψη επιλογής για τους καταναλωτές και οι υψηλές αμοιβές για τους προγραμματιστές καταπνίγουν την καινοτομία και συγκρατούν την οικονομία του διαδικτύου.
Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση. Θέλουμε οι υπηρεσίες μας να είναι προσβάσιμες σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει να εργαζόμαστε για να τις κάνουμε να κοστίζουν λιγότερο, όχι Οι εφαρμογές μας για κινητά είναι δωρεάν. Το μοντέλο των διαφημίσεων μας έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στις επιχειρήσεις τις χαμηλότερες τιμές. Τα εμπορικά μας εργαλεία είναι διαθέσιμα στο κόστος ή με μέτρια τέλη. Ως αποτέλεσμα, δισεκατομμύρια άνθρωποι αγαπούν τις υπηρεσίες μας και εκατοντάδες εκατομμύρια επιχειρήσεις βασίζονται στα εργαλεία μας.
Αυτή είναι η προσέγγιση που θέλουμε να φέρουμε στο να βοηθήσουμε να χτίσουμε το metaverse. Σχεδιάζουμε να πουλήσουμε τις συσκευές μας στο κόστος ή επιδοτούμενες για να τις διαθέσουμε σε περισσότερους ανθρώπους. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε side-loading και streaming από PC ώστε οι άνθρωποι να έχουν επιλογή, αντί να τους αναγκάζουμε να χρησιμοποιήσουν το Quest Store για να βρουν εφαρμογές ή να προσεγγίσουν πελάτες. Και στοχεύουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες προγραμματιστών και δημιουργών με χαμηλές αμοιβές σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις ώστε να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τη συνολική δημιουργική οικονομία. Θα χρειαστεί να βεβαιωθούμε ότι δεν θα χάσουμε πολλά χρήματα στην πορεία όμως.
Ελπίζουμε ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία, το metaverse θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, θα φιλοξενήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ψηφιακού εμπορίου και θα υποστηρίξει θέσεις εργασίας για εκατομμύρια δημιουργούς και προγραμματιστές.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Καθώς ξεκινάμε αυτό το επόμενο κεφάλαιο, έχω σκεφτεί πολύ τι σημαίνει αυτό για την εταιρεία μας και την ταυτότητά μας.
Είμαστε μια εταιρεία που εστιάζει στη σύνδεση των ανθρώπων. Ενώ οι περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας επικεντρώνονται στο πώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία, εμείς πάντα επικεντρωθήκαμε στην κατασκευή τεχνολογίας ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Σήμερα μας βλέπουν ως εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα προϊόντα τεχνολογίας στην ιστορία του κόσμου. Είναι ένα εμβληματικό social media brand.
Η κατασκευή κοινωνικών εφαρμογών θα είναι πάντα σημαντική για εμάς, και υπάρχουν πολλά ακόμα να χτίσουμε. Αλλά όλο και περισσότερο, δεν κάνουμε μόνο αυτό. Στο DNA μας, χτίζουμε τεχνολογία για να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά. Το metaverse είναι το επόμενο σύνορο στη σύνδεση των ανθρώπων, όπως ακριβώς ήταν η κοινωνική δικτύωση όταν ξεκινήσαμε.
Αυτή τη στιγμή η μάρκα μας είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με ένα προϊόν που δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει όλα όσα κάνουμε σήμερα, πόσο μάλλον στο μέλλον. Με την πάροδο του χρόνου, ελπίζω να μας δουν ως μια μεταβλεπόμενη εταιρεία, και θέλω να στηρίξω το έργο μας και την ταυτότητά μας σε αυτό που χτίζουμε.
Μόλις ανακοινώσαμε ότι κάνουμε μια θεμελιώδη αλλαγή στην εταιρεία μας. Τώρα εξετάζουμε και αναφέρουμε την επιχείρησή μας ως δύο διαφορετικά τμήματα: ένα για την οικογένεια των εφαρμογών μας και ένα για τη δουλειά μας σε μελλοντικές πλατφόρμες. Η δουλειά μας στο metaverse δεν είναι μόνο ένα από αυτά τα τμήματα. Το metaverse περιλαμβάνει τόσο τις κοινωνικές εμπειρίες όσο και την μελλοντική τεχνολογία. Καθώς διευρύνουμε το όραμά μας, ήρθε η ώρα να υιοθετήσουμε ένα νέο εμπορικό σήμα.
Για να αναλογιστούμε ποιοι είμαστε και το μέλλον που ελπίζουμε να χτίσουμε, είμαι περήφανος που μοιράζομαι ότι η εταιρεία μας είναι τώρα Meta.
Η αποστολή μας παραμένει η ίδια — εξακολουθεί να είναι για να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά. Οι εφαρμογές μας και οι μάρκες τους δεν αλλάζουν επίσης. Είμαστε ακόμα η εταιρεία που σχεδιάζει την τεχνολογία γύρω από τους ανθρώπους.
Αλλά όλα μας τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών μας, τώρα μοιράζονται ένα νέο όραμα: να βοηθήσουν να ζωντανέψουν το μεταβίβασμα. Και τώρα έχουμε ένα όνομα που αντικατοπτρίζει το εύρος αυτού που κάνουμε.
Από εδώ και πέρα, θα είμαστε metaverse-first, όχι Facebook-first. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου δεν θα χρειάζεστε λογαριασμό Facebook για να χρησιμοποιήσετε τις άλλες υπηρεσίες μας. Καθώς το νέο μας brand αρχίζει να εμφανίζεται στα προϊόντα μας, ελπίζω οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να γνωρίσουν τη μάρκα Meta και το μέλλον που πρεσβεύουμε.
Κάποτε μελετούσα Κλασικά, και η λέξη “meta” προέρχεται από την ελληνική λέξη που σημαίνει “πέρα”. Για μένα, συμβολίζει ότι πάντα υπάρχει κάτι παραπάνω για να χτιστεί, και πάντα υπάρχει ένα επόμενο κεφάλαιο για την ιστορία. Η δική μας είναι μια ιστορία που ξεκίνησε σε έναν κοιτώνα και μεγάλωσε πέρα από οτιδήποτε φανταζόμασταν· σε μια οικογένεια εφαρμογών που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να συνδεθούν μεταξύ τους, να βρουν τη φωνή τους, και να ξεκινήσουν επιχειρήσεις, κοινότητες και κινήματα που έχουν αλλάξει τον κόσμο.
Είμαι περήφανος για ό,τι έχουμε χτίσει μέχρι τώρα, και είμαι ενθουσιασμένος για ό,τι ακολουθεί — καθώς προχωράμε πέρα από ό,τι είναι δυνατό σήμερα, πέρα από τους περιορισμούς των οθονών, πέρα από τα όρια της απόστασης και της φυσικής, και προς ένα μέλλον όπου όλοι μπορούν να είναι παρόντες ο ένας με τον άλλον, δημιουργούν νέες ευκαιρίες και να βιώσουμε νέα πράγματα. Είναι ένα μέλλον που ξεπερνά κάθε εταιρεία και που θα γίνει από όλους μας.
Έχουμε χτίσει πράγματα που έχουν φέρει τους ανθρώπους κοντά με νέους τρόπους. Μάθαμε από το να παλεύουμε με δύσκολα κοινωνικά ζητήματα και να ζούμε κάτω από κλειστές πλατφόρμες. Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε όλα όσα μάθαμε και να βοηθήσουμε να χτίσουμε το επόμενο κεφάλαιο.
Αφιερώνω την ενέργειά μας σε αυτό — περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στον κόσμο. Αν αυτό είναι το μέλλον που θέλεις να δεις, ελπίζω να έρθεις μαζί μας. Το μέλλον θα είναι πέρα από οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε.