Όλες οι ανακοινώσεις των κυρίων Πλεύρη, Ζαούτη, Θεμιστοκλέους

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on vk
Share on tumblr
Share on digg
Share on mix
Share on whatsapp
Share on email
Όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προχωρησε σε διευκρινίσεις για τα Χριστούγεννα και το πιστοποιητικό νόσησης.

Τα μέτρα για τα θεματικά πάρκα, τις αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης και τις διευκρινίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. ο οποίος ανακοίνωσε και το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση εμβολίου για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο. Παράλληλα είπε οτι θα συσταθούν ειδικές επιτροπές για όσους υποβάλουν αιτήσεις επικαλούμενοι ειδικούς λόγους για να μην κάνουν τον εμβολιασμό τους. Σημείωσε, ακόμα, ότι ο νόμος επιτρέπει στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους γίνουν 60 ετών μετά τις 16 Ιανουαρίου.

Για τα self test που θα διανεμηθούν δωρεάν σε όλους τους ενήλικους στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα. 6-12 Δεκεμβρίου, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «είναι πάρα πολλοί σημαντικό να συμμετέχουν όλοι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι» προσθέτοντας ότι με την άσκηση αυτή «όσοι εντοπιστούν να νοσούν θα τεθούν σε καραντίνα για να μπορούν να είναι υγιείς τα Χριστούγεννα». Επανέλαβε, δε, ότι η ίδια άσκηση θα γίνει και το διάστημα 3-7 Ιανουαρίου, μετά, δηλαδή, τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός Υγείας συνέστησε, επίσης, να γίνονται επιπλέον self test κατά την περίοδο των Χριστουγέννων πριν τις συναθροίσει.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στα θεματικά πάρκα για τα Χριστούγεννα θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή με πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων έξι μηνών ενώ για τα παιδιά είπε ότι θα υπάρχει η διαδικασία όπως στους κλειστούς χώρους της εστίασης να γίνεται rapid test.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι στην επόμενη ΚΥΑ για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού θα προβλέπεται ότι πιστοποιητικό νόσησης θα χορηγείται μόνο μετά από μοριακό τεστ. Με self test και rapid test θα μπορεί να μπαίνει κανείς σε καραντίνα αλλά το πιστοποιητικό θα δίνεται μόνο μετά από μοριακό τεστ (PCR).

Για τα εμβόλια κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών είπε ότι η πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις θα έχουμε την παραλαβή των εμβολίων για αυτές τις ηλικίες ενώ έχει τεθεί το ερώτημα για να υπάρξει σύντμηση του εξαμήνου ανάμεσα σε δεύτερη και τρίτη δόση.

 

Δείτε όλες τις ανακοινώσεις από τον Θάνο Πλεύρη, τον Θεοκλή Ζαούτη και τον Μάριο Θεμιστοκλέους: