Πώς να προστατεύσετε τα ζώα από το κρύο

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on vk
Share on tumblr
Share on digg
Share on mix
Share on whatsapp
Share on email
Πώς να προστατεύσετε τα ζώα από το κρύο

Η επέλαση του Λέανδρου συνεχίζεται και οι θερμοκρασίες έχουν φτάσει αρκετά χαμηλά επίπεδα και στα νότια προάστια. Οι 5 παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν να γίνει λίγο καλύτερη ζωή των τετράποδων στο κρύο.

Κρατήστε τα κατοικίδια σας προστατευμένα, μέσα στο σπίτι και όχι σε αυλές ή μπαλκόνια. Ειδικά οι γάτες δεν πρέπει να μένουν έξω γιατί είναι πολύ ευαίσθητες ενώ οι σκύλοι θα απολαύσουν μία βόλτα μαζί σας έξω για να εκτονωθούν. Ειδικά τα κοντότριχα σκυλιά χρειάζονται κάποιο ρούχο που να τα ζεσταίνει φορώντας το. Μην αφήνετε τα ζώα έξω ειδικά όταν η θερμοκρασία πέφτει πολύ, π.χ. τις βραδινές ώρες. Αν ο σκύλος σας μένει έξω κάποιες ώρες θα πρέπει να έχει ένα στεγνό, μονωμένο καταφύγιο όπως το σπιτάκι σκύλου το οποίο θα πρέπει να είναι υπερυψωμένο από το έδαφος και να έχει ζεστό υπόστρωμα, κουβέρτα ή ακόμα και άχυρο.
Προσφέρετε καταφύγιο στα αδέσποτα ζώα. Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε μικρά καταφύγια, ακόμα και από χαρτόκουτα για να προστατεύονται όσο μπορούν τα ζώα που δεν έχουν σπίτι. Χαρτόκουτα, κουτιά από φελιζόλ ή μεταχειρισμένα κλουβιά μεταφοράς,αν ”ντυθούν” κατάλληλα με ναϋλον και τοποθετήσετε στο εσωτερικό τους ζεστές κουβέρτες μπορούν να προστατεύσουν τα ζώα, ειδικά τις γάτες, από υποθερμία.
Σκουπίστε καλά τα ζώα σας. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, μετά από τη βόλτα του σκύλου ή αν η γάτα σας βγει έξω θα πρέπει να σκουπίσετε πολύ καλά το τρίχωμα τους γιατί η υγρασία μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία του σώματος τους και να αρρωστήσουν. Επίσης, πρέπει να σκουπίσετε καλά τα πόδια τους και τις πατούσες τους για να αποφύγουν κρυπαγήματα αλλά και τη μύτη και γενικότερα μέρη του σώματος που δεν έχουν τρίχωμα.
Απομακρύνετε πιθανά δηλητήρια και παγίδες. Μπορεί να μη σας περνάει από το μυαλό αλλά έχουν σημειωθεί τέτοια περιστατικά. Το αντιψυκτικό υγρό που χρησιμοποιείται στα κλιματιστικά είναι δηλητηριώδες για τα ζώα που πολλές φορές μπορεί να το γλύψουν λόγω της γλυκιάς γεύσης του ή όταν πίνουν νερό που τρέχει από σωλήνες κλιματιστικών. Ακόμα, μη χρησιμοποιείτε μεταλλικά μπόλ για νερό καθώς παγώνουν πολύ περισσότερο από τα πλαστικά. Σε ακραίες περιπτώσεις, όπως όταν χιονίζει, μπορεί ακόμα και να κολλήσει η γλώσσα ενός ζώου στο παγωμένο νερό μέσα στο μπόλ.
Προσφέρετε τροφή και νερό στα αδέσποτα. Ειδικά τώρα που κάνει κρύο χρειάζονται πολύ περισσότερο ένα καλό γεύμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας για να διατηρήσουν τις αντοχές τους. Φροντίστε να τα τοποθετείτε σε σημεία που
είναι εύκολα προσβάσιμα από τα ζώα αλλά και προστατευμένα από τη βροχή.

 

 

ΠΗΓΗ