Συνταγή για γλυκά ντόνατς (donuts) από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on vk
Share on tumblr
Share on digg
Share on mix
Share on whatsapp
Share on email
Συνταγή για γλυκά ντόνατς (donuts) από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

ΥΛΙΚΑ

  • 650 γραμ. αλεύρι
  • 70 γραμ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 1 ½ κ.γλ. μαγιά σκόνη
  • 150 γραμ. γιαούρτι
  • 50 γραμ. γάλα
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 100 γραμ. νερό χλιαρό
  • 2 αυγά μέτρια χτυπημένα
  • 100 γραμ. βούτυρο μαλακό σε κομματάκια
  • λάδι για τηγάνισμα
  • Για το γλάσο 3 σε 1
  • 150 γραμ. άχνη
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • λίγο χλιαρό νερό
  • Για παραλλαγές
  • 60 γραμ. λιωμένη κουβερτούρα
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής
  • λίγη extra άχνη
  • πολύχρωμη τρούφα
  • τριμμένα μπισκότα γεμιστά

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη των donuts
Για τα πιο αφράτα ντόνατς, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Στο μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και την μαγιά. Ανακατεύουμε.

Αναμειγνύουμε το γιαούρτι με το γάλα, το αλάτι, το νερό και τα αυγά. Τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική, για 5′-6′. Ένα ένα και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε τα κομμάτια μαλακό βούτυρο. Η ζύμη θα είναι τσιχλωτή.

Τη μαζεύουμε σε μπάλα και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό παίρνει από 45′ ως και δυο ώρες, ανάλογα την θερμοκρασία. Σε ζεστό σημείο θα φουσκώσει γρηγορότερα.

Αλευρώνουμε τον πάγκο, αδειάζουμε τη ζύμη, τη διπλώνουμε σε τέσσερα σημεία και αναποδογυρίζουμε. Ανοίγουμε σε φύλλο χοντρό με πάχος 0,5 εκ. Κόβουμε τα ντόνατς με κουπ πατ. Έχουμε αραδιάσει κομμάτια λαδόκολλας σε 2 λαμαρίνες. Βάζουμε επάνω τα ντόνατς. Αφήνουμε να σταθούν μέσα σε σβηστό φούρνο να ξαναφουσκώσουν για 35′-40′.

Τηγανίζουμε να ροδίσουν σε μέτρια φωτιά. Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Εναλλακτικά, ψήνουμε τα ντόνατς στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Για το γλάσο και τη διακόσμηση
Ανακατεύουμε την άχνη με το βούτυρο και τη βανίλια. Προσθετουμε λίγο χλιαρό νερό, να είναι ρευστό το γλάσο. Ισομοιράζουμε σε 3 μπολ. Αφήνουμε το 1 σκέτο, στο 2 βάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα και στο 3 ρίχνουμε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής και λίγη άχνη επιπλέον να στέκεται.

Βουτάμε τα ντόνατς σε όποιο γλάσο επιθυμούμε και γαρνίρουμε με χρωματιστή τρούφα και προαιρετικά τριμμένο μπισκότο.

Εναλλακτικά ψήνουμε τα ντόνατς στο φούρνο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Θα  ψήσουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 20΄ μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.

Μόλις βγάλουμε τα ντόνατς φούρνο αλείφουμε με λίγο βούτυρο και πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη.

Μυστικά για ντόνατς στο φούρνο από την Αργυρώ
-Τα ντόνατς στο ταψί πρέπει να έχουν κενό μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν πολύ.

-Τα βάζουμε πάντα σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.argiro.gr/recipe/ta-pio-oraia-ntonats-me-glaso-3-se-1/

 

 

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου