Συνταγή για τάρτα tiramisou-καραμέλα από τον Άκη Πετρετζίκη

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on vk
Share on tumblr
Share on digg
Share on mix
Share on whatsapp
Share on email
Συνταγή για φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια από τον Γιώργο Τσούλη

ΥΛΙΚΑ

Βάση

  • 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 80 γρ. λευκή σοκολάτα
  • μια πρέζα κανέλα (προαιρετικά)

Γέμιση

  • 2 συσκευασίες ζαχαρούχο γάλα το οποίο έχουμε κάνει καραμέλα (βράζουμε 3-4 ώρες το ζαχαρούχο μέσα στην συσκευασία του προσέχοντας να μένει πάντα καλυμμένο με νερό)
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 100 γρ. σοκολάτα μαύρη με άρωμα καφέ (κατά προτίμηση)

Topping

  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης, χτυπημένη σε σαντιγύ
  • 250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 70 γρ. κάποιο γλυκό κρασί της αρεσκείας σας / λικερ
  • 3-4 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
  • 1 shot espresso

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάση

  • Τρίβουμε τα μπισκότα και τα ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο στον πάτο του τηγανιού, λιώνουμε και ανακατεύουμε με τα μπισκότα μας.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την λευκή σοκολάτα σε κομματάκια και μια πρέζα κανέλα (προαιρετικά).
  • Ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει και να πάει παντού.
  • Στρώνουμε σε ένα σκεύος μεσαίου μεγέθους με την βοήθεια ενός ποτηριού και σχηματίζουμε τοιχώματα που θα συγκρατήσουν την γέμιση. Βάζουμε στην κατάψυξη ώσπου να φτιάξουμε την γέμιση.

Γέμιση

  • Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα τα ζαχαρούχα που έχουμε κάνει καραμέλα μαζί με 2 πρέζες αλάτι και 1 βανίλια. Αφού πάρουν μια βράση ρίχνουμε την μαύρη σοκολάτα με άρωμα καφέ σε κομματάκια.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και στρώνουμε πάνω στην βάση με τα μπισκότα.
  • Τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μια ώρα.

Topping

  • Αναμιγνύουμε το mascarpone, το ποτό, τον espresso (αφού κρυώσει) και την άχνη ζάχαρη σε ένα μπωλ με την βοήθεια ενός blender.
  • Χτυπάμε την κρέμα σε σαντιγύ .
  • Ενώνουμε τα δύο μείγματα και βάζουμε το τελικό μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και γαρνίρουμε Παγώνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες

 

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης