ΥΛΙΚΑ
Βάση
- 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 50 γρ. βούτυρο
- 80 γρ. λευκή σοκολάτα
- μια πρέζα κανέλα (προαιρετικά)
Γέμιση
- 2 συσκευασίες ζαχαρούχο γάλα το οποίο έχουμε κάνει καραμέλα (βράζουμε 3-4 ώρες το ζαχαρούχο μέσα στην συσκευασία του προσέχοντας να μένει πάντα καλυμμένο με νερό)
- 2 πρέζες αλάτι
- 1 βανίλια
- 100 γρ. σοκολάτα μαύρη με άρωμα καφέ (κατά προτίμηση)
Topping
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης, χτυπημένη σε σαντιγύ
- 250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
- 70 γρ. κάποιο γλυκό κρασί της αρεσκείας σας / λικερ
- 3-4 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
- 1 shot espresso
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάση
- Τρίβουμε τα μπισκότα και τα ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο στον πάτο του τηγανιού, λιώνουμε και ανακατεύουμε με τα μπισκότα μας.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την λευκή σοκολάτα σε κομματάκια και μια πρέζα κανέλα (προαιρετικά).
- Ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει και να πάει παντού.
- Στρώνουμε σε ένα σκεύος μεσαίου μεγέθους με την βοήθεια ενός ποτηριού και σχηματίζουμε τοιχώματα που θα συγκρατήσουν την γέμιση. Βάζουμε στην κατάψυξη ώσπου να φτιάξουμε την γέμιση.
Γέμιση
- Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα τα ζαχαρούχα που έχουμε κάνει καραμέλα μαζί με 2 πρέζες αλάτι και 1 βανίλια. Αφού πάρουν μια βράση ρίχνουμε την μαύρη σοκολάτα με άρωμα καφέ σε κομματάκια.
- Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και στρώνουμε πάνω στην βάση με τα μπισκότα.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μια ώρα.
Topping
- Αναμιγνύουμε το mascarpone, το ποτό, τον espresso (αφού κρυώσει) και την άχνη ζάχαρη σε ένα μπωλ με την βοήθεια ενός blender.
- Χτυπάμε την κρέμα σε σαντιγύ .
- Ενώνουμε τα δύο μείγματα και βάζουμε το τελικό μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και γαρνίρουμε Παγώνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης