Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τί είπε για lockdown, επιστρεπτέες προκαταβολές και ακρίβεια

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on vk
Share on tumblr
Share on digg
Share on mix
Share on whatsapp
Share on email
Σκυλακάκης: Το 2021 θα μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους συντελεστές της φορολογίας αναλογικά

Την πεποίθηση ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου θα ενημερώσει η ΑΑΔΕ για τα χρηματικά ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στους κύκλους του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής εξέφρασε εχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο Open.

Όπως δήλωσε σχετικά με το θέμα της επιστρεπτέας “περιμένουμε από μέρα σε μέρα, από εβδομάδα σε εβδομάδα να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία από την ΑΑΔΕ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει μέχρι τέλος τους χρόνου ” και πρόσθεσε ότι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο μέτρο γνωρίζουν περίπου τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν .
Και συνέχισε λέγοντας ότι η μεγάλη δυσκολία του μέτρου είναι ότι πρέπει να ελεγχθεί εάν έχουν τηρήσει οι επιχειρήσεις την ρήτρα της εργασίας. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι η ρήτρα εργασίας τηρήθηκε για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα ποσά που θα επιστρέψουν, τόνισε με έμφαση. Επίσης ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί η υφιστάμενη νομοθεσία στις επιχειρήσεις που έχουν παραβιάσει έστω και λίγο την ρήτρα εργασίας.

Ωστόσο την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι” η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων τήρησε τη ρήτρα απασχόλησης. Αυτό μπορώ να σας το πω γιατί έχουμε και τα στοιχεία από την ανεργία και έχουμε μια πρώτη εικόνα για το τι έχει συμβεί. Οι επιχειρήσεις κράτησαν τον λόγο τους”.

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν εξετάζεται το αίτημα της αντιπολίτευσης να καταστούν μη επιστρεπτέες όλες οι επιστρεπτέες. “Δώσαμε 8,3 δισ. ευρώ επιστρεπτέες. Τα 5 δισ. ευρώ είναι μη επιστρεπτέα. Μένουν 3,3 δισ. ευρώ που πρέπει να επιστραφούν σε διάστημα 5 ετών, σε 60 δόσεις δηλαδή με πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο. Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται κάτι άλλο. Είμαστε οριακά δημοσιονομικά”, απάντησε.
Τέλος ρωτήθηκε εάν ενδέχεται να υπάρξει κάποια ανακούφιση για όσους έλαβαν ενίσχυση από τους κύκλους της επιστρεπτέας και αδυνατούν να επιστρέψουν τα ποσά. ” Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο άλλο μέτρο να πούμε” απάντησε και ανέφερε ΄ότι ” τέλος του χρόνου είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για τον προϋπολογισμό επόμενου έτους . Ό,τι έχουμε είναι στον προϋπολογισμό”.

Δείτε όλη τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών: